Rodzaje kangurów

Kangury to torbacze, które należą do rodziny kangurowatych. Obecnie cała rodzina obejmuje mniej więcej 50 różnych gatunków zwierząt, które mają szczególnie silne tylne nogi i długi ogon. Ssak żyje w różnych miejscach, najczęściej na dużych gorących stepach. W tym wpisie postaramy się pokrótce opisać różne rodzaje kangurów zwracając uwagę również na problem powiązany z wymieraniem tych zwierząt.

Kangur olbrzymi

Kangur olbrzymi to duży torbacz z rodziny kangurowatych żyjący wyłącznie na terenie Australii. Jeden z najbardziej popularnych kangurów, który mylony jest z przez ludzi z kangurem szarym. To obecnie jeden z największych żyjących torbaczy. Poza kontynentem Australijskim kangur może występować takżę w stanie Tasmania i wysp, które do niego należą. Wyprostowany kangur może mieć nawet dwa metry, ma długie tylne kończyny i krótkie przednie. Waga to około 90 kilogramów. Długość ogona nawet 120 cm. Ciało pokryte jest gęstą sierścią w kolorze szarobrunatny. Część brzuszna, nogi oraz spodnia część ogona będą jaśniejsze. Kangur olbrzymi to roślinożerca, który żeruje wyłącznie w nocy, w ciągu dnia odpoczywa, najczęściej chroniąc się w cieniu. Żyje w małych stadach po kilka osobników. Jeden z osobników jest wiodącym i to on będzie przewodnikiem stada. Ze względu na spożywanie wyłącznie roślinności trawiastej i krzewiastej sprawia, że regulowana jest liczba traw i ich wzrost na terenie, gdzie kangury występują.

Kangur szary

Kangur szary to duży torbacz należący do rodziny kangurowatych, który osiąga wysokość około dwóch metrów i wagę około 65 kg. Kangury pojawiają się praktycznie wyłącznie w suchych zaroślach i lasach. Kangur będzie odżywiał się trawą i innymi roślinami zielnymi. Kangury żyją w dużych grupach, gdzie przeważają samice i młode. Nadal jest bardzo liczny na terenie Australii, jednak w europejskich kolekcjach pojawia się raczej rzadko. W związku z tym od roku 1983 kangury jest chroniony i zezwolenie na eksport dopuszczalne jest tylko w niektórych miejscach. Około 1978 roku gatunek tego kangura liczył sobie niecałe 300 tysięcy osobników, dlatego właśnie wymagał on ochrony.

Kangur Rudy

Kangur rudy należy do rodziny kangurowatych. To duży ssak, który będzie żywił się wyłącznie roślinami, obecnie z rodziny torbaczy jest największy. Występuje praktycznie na terenie całej Australii poza częścią południową i wschodnią wybrzeża a także północnych lasów równikowych. Kangur jest duży albo też bardzo duży, ma rudawą sierść. Uszy są duże i długie spiczasto zakończone, tępo zakończony pysk. Samice wyraźnie mniejsze z sierścią z większym udziałem koloru szarego niż rudego. Samce osiągają około 120 cm samice około 60 cm. Waga to mniej więcej 90 kg. Ciąża trwa jedynie około 35 dni, ale potem przez 235 młode zostają w torbie.

Kangur smukły

To gatunek z rodziny torbaczy, kangurowatych, który jest szeroko rozpowszechniony , liczny. Na terenie Nowej Gwinei był on poławiany dla mięsa oraz futer. Przede wszystkim występuje na terenie otwartych lasów. Można go znaleźć w Nowej Gwinei a także w północnej części Australii. Masa samców to około 19 kg samic mniej więcej 11 kg. Zwierzęca sięgają 90 cm. Są zwinne i szybkie. Zwierzęta te żyją w luźnych stadach, mogą łączyć się w większe skupiska na czas żerowania. Prowadzić będą przede wszystkim nocny tryb życia.

Kangur pasmowy

Dawniej był określany jako walabia pasmowa – to gatunek torbacza z rodziny kangurowatych. We wcześniejszej polskiej literaturze był tak określany. Nazewnictwo jakiś czas temu mogło się zmienić i obecnie powszechnie stosuje się nazwę kangur pasmowy. Dawniej był to kangur, który występował dość licznie przede wszystkim w południowej i wschodniej części Australii. Obecnie jednak zasięg jest zdecydowanie mniejszy i dlatego kangur jest powszechnie traktowany jako gatunek wymagający ochrony. Znajduje się wyłącznie na terenie niewielkich obszarów Nowej południowej Walii i Queenslandu. Osiągają one wagę około 20 kg i długość ciała na poziomie 90 cm zaś długość ogona około 75 cm. Żyją w większych stadach nawet po 20 osobników, są one wyłącznie roślinożercami.

Kangur mniejszy

Dawniej określany jako walabia dama, dopiero po roku 2015, w naszej krajowej literaturze pojawiło się określenie tego torbacza jako kangura mniejszego. Nazwa oczywiście bezpośrednio związana jest z rozmiarami tego zwierzaka. Ma on około 52-68 cm i waży jedynie od 4 do 9 kg. Charakteryzuje się pokryciem ciała w kolorze rudawo brunatnym. Występuje przede wszystkim na terenie Australii Południowej, Australii Zachodnie. Pojawia się wyłącznie na niewielkich terenach dlatego będzie to kolejny gatunek, który znajduje się cały czas pod ścisłą ochroną. Kangury te prowadzą wyłącznie nocny tryb życia i żyją w niewielkich stadach.

Kangur Rączy

Kangur rączy to przykład gatunku torbaczy, który jest już wymarły. Występował on na wschodzie Stanu Australia Południowa. Gatunek ten wymarł przede wszystkim z powodu rozmnożenia listów i bardzo szeroko zakrojonego kłusownictwa. Ostatni żywy, dziki okaz tego gatunku był widziany w roku 1924. Było jeszcze kilka osobników, które żyły w niewoli mniej więcej do roku 1937. Niektóre prowadzone badania mówią o tym, że ten gatunek żył mniej więcej do lat 70-tych XX wieku. Na tą chwilę raczej nie ma co przypuszczać, że istnieje jeszcze jakikolwiek osobnik Kangura Rączego.

Kangur Czarny

Kangur czarny to torbacz z rodziny kangurowatych, który mierzy sobie mniej więcej 60-70 cm i warzy około 20 kg. Samce są ubarwione na czarno, zaś samice występują w nieco jaśniejszych kolorach. Występują one na Ziemiach Arnhema, przede wszystkim w lasach eukaliptusowych. Liczebność tego gatunku jest znacząco ograniczona, ale na tą chwilę nie jest to gatunek, który znajduje się pod ścisłą ochroną. Istnieje jednak przekonanie, że nadal wymaga on kontroli, ponieważ w każdej chwili ta ścisła ochrona może być konieczna, ze względu na to, że liczba osobników może nie gwałtowanie, ale jednak stopniowo maleje.