Zycie i Zwyczaje kangurów

Kangur w naszym kraju to bez wątpienia zwierzę, które traktujemy jako dalekie naszej kulturze i raczej w Polsce niespotykane poza ogrodami zoologicznymi. Wytworzony jest również taki obraz, który pokazuje nam te zwierzaki jako niezwykle przyjazne, w praktyce wszystko nie jest jednak takie piękne jak pokazuje nam to telewizja. Kangur olbrzymi to bardzo duże, silne i w wielu przypadkach również agresywne zwierzę, na które w warunkach naturalnych musielibyśmy bardzo mocno uważać. A jak wygląda codzienne życie kangurów?

Jakie zwyczaje mają kangury?

Kangur olbrzymi to zwierzę, które żywi się wyłącznie roślinami. Przede wszystkim sięgają one po liście, pędy traw, zioła, w ramach naturalnego występowania są one bardzo często widywane standami pasąc się z hodowlanymi zwierzętami takimi jak owce czy bydło. W niewoli są również karmione owocami. Kangur żeruje wyłącznie przez noc od zmierzchu do świtu. W ciągu dnia zajmuje się snem i odpoczynkiem. Ze względu na charakterystykę zamieszkiwanych terenów kangury charakteryzują się tym, że chowają się w cieniu, niekiedy wykonują zagłębienia w ziemi i tam przebywają. Kangur, który się pasie będzie spędzał czas na trawie, skubie ją podbierając się ogonem. Po oskubaniu dookoła siebie bierze się za zjadania trawy, którą będzie spożywał w pozycji wyprostowanej. Po zjedzeniu będzie się kładł na ziemi, tylne nogi znajdują się na boku. To praktyczne podejście, ponieważ dzięki temu kangur cały czas jest w ewentualnej gotowości do ucieczki, gdy zacznie się coś dziać.

Jak żyją kangury?

Kangury olbrzymie żyją w małych grupach, w skłąd których wchodzić będzie dorosły samiec, który jest liderem stada i czasami 2-3 młodsze samce oraz 2-3 młodsze samice z małymi. Jeśli pastwisko jest szczególnie atrakcyjne i znajduje się tam bardzo dużo jedzenia to tak naprawdę można się spotkać także z większymi stadami, Grupy kilku stad często wypasają się również razem. Jeśli pokarm będzie się wyczerpywał stado zacznie się dzielić na mniejsze grupki i będzie poszukiwać. Samiec dominujący w stadzie może wykazywać agresywne zachowania, to on będzie miał pierwszeństwo w pokrywaniu samicy. Kontaktowanie się kangurów następuje poprzez emitowanie różnorakich dźwięków, które mogą przypominać gdakanie, kwiczenie i kaszel gardłowy. Kangury, gdy czują zagrożenie będą tupać tylnymi nogami o ziemię, w ten sposób podają przenoszący się na długą odległość sygnał ostrzegawczy, który będzie docierał do znajdujących się w okolicy osobników.